Intermediate space behind wicker shutters, Serra&Adroer [505]

This house is located in Camallera (Girona), in a location where nothing prevents the solar radiation reaching the building, so this was an important aspect to consider from the beginning of the project. 

<p><span lang="EN-GB">A perimeter of dry stone and wicker is built surrounding the central volume of the house to protect the dwelling from this direct radiation. This intermediate space protects the interior of the direct solar radiation in summer, allowing ventilation that takes away the rise of temperature generated on these elements. In addition, small but dense drilling of weave wicker allows a good visual relation with the outside, as well as the transformation of the direct solar radiation in diffused light that reaches the interior, thus controlling the excesses of light.</span></p><p><span lang="EN-GB">In winter these wicker shutters can be moved, allowing direct entry of the sun and warming the interior space.&nbsp;</span></p>
<p><span lang="EN-GB">This project demonstrates great efficiency of external protections that allow ventilation through them, and thus its cooling. It is an excellent example of new solutions using traditional materials, achieving good integration with the surroundings.</span></p>
General view of the building: 
Place: 
Camallera
Zona de Lluenca
17465 Camallera , Girona
Spain
Girona
Period: 
Intermediate Spaces: 
Outer element: 
Photographer: 

PH2, PH3, PH4: Èric Estrada, ETSAB studentPH1, PH5: Sergi Serra & Marta Adroer blog

Authorship of the graphical documentation: 

Detail: Èric Estrada, ETSAB studentPlan & section: Sergi Serra & Marta Adroer

BY: 
2014p.cp.eric.e...